середу, 18 січня 2023 р.

Другий Святвечір




Водохреща, Хрещення чи Йордан – народно-релігійне свято, яке православні та греко-католики святкують 19 січня. Воно є останнім святом із різдвяно-новорічного циклу та завершує Святки – 12 днів Коляди між Різдвом та Водохрещем. Із цим святом пов'язують хрещення Христа. Коли Ісус Христос досяг 30-річного віку, він прийняв хрещення від Івана Хрестителя у річці Йордані.

      Напередодні свята українці традиційно зустрічають другий Святвечір. Впродовж 18 січня віряни тримають піст та нічого не їдять. Сідати за вечерю можна лише після появи першої зірки на небосхилі. До столу подають пісні страви – рибу, вареники з капустою, кутю, узвар тощо.
Вода на Хрещення вважається цілющою, вона символізує початок життя та очищення. Віруючі зберігають удома саме йорданську воду, адже вірять, що вона є цілючою протягом усього року. Йорданську воду зберігають за образами та бережуть на випадок хвороби. Набрати свяченої води можна біля церкви. Також освячуються водойми – річки та озера. За тиждень до свята у кризі замерзлих водойм вирізується прорубка у формі хреста. Цим традиційно займається чоловіча громада: на річці вирубується ополонка, а великий хрест із льоду встановлюють над ополонкою та обливають його червоним квасом із буряка, що символізує кров. Ополонку освячує священик. Відповідно до релігійних переконань, така вода очищує від гріхів та заряджає здоров'ям на весь наступний рік. 
Традиції наших пращурів 

    Потужні розвідки щодо українських традицій на Водохреща  зробив Олекса Воропай, про що писав у книжці «Звичаї нашого народу». Так, наприклад, зазвичай після водосвяття усі люди поверталися до своїх хат. Поки мати чи старша донька подавали на стіл обідати, батько брав з-за образу Божої Матері пучок сухих васильків, мочивши їх у свяченій воді і кропив все у хаті та в господарстві; потім брав ще крейду і писав хрести на образах, сволоці, дверях та миснику. Упоравшись з цим, батько сідає за стіл, а за ним і вся родина. Перед їжею п'ють свячену воду, оскільки вважається, що свячена на Водохреще вода має вживатися  натще, адже саме за цієї умови вона має найбільшу силу.

Цього року не всі сім'ї у повному складі зберуться за святковим столом, адже триває війна. Але ми віримо що найближчим часом ми всі дочекаємося довгоочікуваного Миру. Миру в країні, миру в кожній сім'ї. Вдячні всім захисникам які захищають нас, нашу рідну землю🇺🇦




Немає коментарів:

Дописати коментар